Kilo Almadan Geçireceğiniz Bir Kış İçin Ufak Tüyolar

Kışın vücudumuz artan soğuklara karşı kendisini korumak için metabolizma hızını düşürerek daha az enerji harcamaya yönelik hareket eder. Yağ deposunu artırarak soğuktan korunmamıza yardımcı olur. Beynimiz tatlı besinler tüketmemiz için sinyaller gönderir. Ayrıca soğuk ve puslu hava depresif bir moda bürünmemize neden olur. Tüm bu nedenler birleştiğinde kışın kilo almamak kaçınılmak olabilir. Ancak metabolizmayı hızlandıran ve kilo almanızı engelleyen tüyolarla kışı kilo almadan geçirmek mümkün. Nasıl mı?

1. Güne kahvaltıyla başlayın ve öğün atlamayın..
Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Güne kahvaltıyla başlayarak metabolizma hızını %30 oranında artırmak mümkün. Sadece fazla yiyerek kilo almayız. Yemek yememek veya yetersiz beslenmek metabolizmamızın yavaşlamasını sağlayarak kilo almamıza neden olur. Güne kahvaltıyla başlayarak metabolizmanızı hızlandırıp öğün atlamayarak metabolizmanızı aktif tutabilirsiniz.

2.Sofranızda mevsim sebzelerine yer açın..Meyve tüketin..
Sebzeler posa içerikleri sayesinde sindirim sisteminizi hareketlendirir. Bağırsak sisteminiz ne kadar hızlı ve düzenli çalışıyorsa metabolizmanız da o kadar hızlı çalışıyor demektir. 


3.Günde 10 bardak su için..
Havaların soğumasıyla su içmeyi unutmayın. Günde 10 bardak su içmek sindirim sisteminizi düzenleyerek daha kolay form tutmanızı sağlar.Hem besinlerin sindirimini kolaylaştırır hem de enzim aktivasyonuna katkı sağlayarak termoregülasyonda yani vücut ısımızı korumanızda yardımcı olur.


4. Şekerli gıdalar ve hamur işlerinden uzak durun.. Tuzu kısıtlayın..
Kış aylarında artan tatlı krizlerinde belki de ilk akla gelen şekerli gıdalar ve hamur işleri tüketmek oluyor. Ancak karbonhidrat içerikleri ve kalorileri fazla olan bu gıdaların tamamına yakını vücutta yağ olarak depo edilir. Bu besinler yerine sütlü tatlılar veya mevsim meyvelerini tüketmek kilo kontrolünü sağlamayı kolaylaştırabilir. Aynı şekilde aşırı tuz alımı vücutta su tutulumuna neden olurken kilo alma eğilimini de artırır.

5.Ara öğünlerinizi kuruyemişlerle tatlandırın..
Yağlı tohumlar selenyum kaynağıdır ve metabolizmamızı hızlandırarak kilo vermemize katlı sağlarlar. aynı zamanda midede kalış süresi uzun olduğundan tok tutucu güzel bir ara öğün seçeneği. 

6.Yeşil çayın gücüne inanın..
Sabah, öğle ve akşam öğününden sonra 1 kupa tarçınlı yeşil çay içmeniz metabolizmanızı hızlandırırken kan şekerinizi dengeler.

7. Uyku düzeninize dikkat edin..
Yetersiz uyku stres faktörünü arttırarak metabolizmanın daha yavaş çalışmasına neden olur. Aynı şekilde fazla uyumak da metabolizma hızını düşürerek kilo alma eğilimini artırır. Günlük 6-8 saatlik uyku vücudun dinlenmesi için yeterli olacaktır.



8. Stresten uzak durun..
Stresli durumlarda böbrek üstünden salınan kortizol seviyelerinin değişmesi insülin seviyelerinin değişmesine neden olur. Bu da yemek yeme isteğini artırır.Stres hayatımızın bir parçası haline gelse de stresten mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın. Kilolarınızı dert edip sürekli tartıya çıkmak, stres yaratmak da yeme isteğinizi tetikler. Kendinizi sevin ve değişim için kendinize zaman verin.



                                                        

9. Hareket edin..
Soğuk havalar daha az hareket etmenize, spor yapmanıza engel olmasın. Haftada 4 gün 40 dakika kardio ağırlıklı egzersiz metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlar.(4*4 kuralı)

10.Kan değerleriniz kontrol ettirin..
Beslenmenizi düzeninize dikkat etmenize rağmen kilo alıyorsanız veya aldığınız kilolarınızdan kurtulamıyorsanız kan değerlerinizi kontrol ettirmekte fayda var. 
Tiroid hormonlarındaki karmaşa bütün sistemin bozulmasına neden olabilir. Şeker hastalığı ve/veya insülin direnci kilo almanızı kolaylaştırır. Ayrıca kış aylarında düşen D vitamini düzeyleri enerji tüketim dengelerini olumsuz etkileyerek, yağlanmayı kolaylaştırıyor.
yemeklerinizi baharatlarla lezzetlendirerek metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.


  





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Siyah Çikolatanın Sihri