Siyah Çikolatanın Sihri


Bitter çikolataya kim hayır diyebilir ki!!
Çikolatanın ana maddesi kakao olmakla birlikte bitter çikolata şeker, kakao yağı ve kakaodan oluşur. Kakaonun miktarı arttıkça çikolata sertleşir ve acılaşır. Çikolatadaki keskin tadın sorumlusu flavonoidlerdirFlavonoidler bir çeşit antioksidandır.
Karşı koymakta zorlandığımız, tatlı seçeneklerinin belki de en masumları arasında olan çikolatanın bitter türünün sağlığa faydaları saymakla bitmez

Besleyici..
%70-85 kakao içeren 100 gr kaliteli bitter çikolata
• 11 gram lif
• Demir (RDA % 67’si)
• Magnezyum için (RDA % 58’i)
• Bakır (RDA% 89’u)
• Manganez ((RDA % 98’i)
• Ayrıca bol miktarda potasyum, fosfor, çinko ve selenyum içerir.

Antioksidan kaynağı..
Antioksidanlar vücuttan kimyasal olaylar sonucu açığa çıkan ve hücreleri yıkıma uğratan serbest radikallerin zararlı etkilerini azaltmakla görevlidir. 
Bitter çikolata, biyolojik olarak aktif olan ve antioksidanlar olarak işlev gören organik bileşiklerle yüklüdür. Bunlar dışında polifenollerflavanoller ve kateşinler içerir.             
Bir çalışma kakao ve esmer çikolatanın yaban mersini ve teste tabi diğer meyvelerden daha fazla antioksidan aktiviteye, polifenollere ve flavanollere sahip olduğunu göstermiştir.
Bilim adamları kakao flavonoidlerinin kırmızı şarapta bulunan flavonoidlerden daha güçlü bir antioksidan etki yapabileceğini savunuyor.                                                            
Tabi kakao miktarı arttıkça antioksidan kapasite artmaktadır.
En yüksek antioksidan kapasite: Kakao tozu (kakao oranı : % 88-96) > Bitter çikolata  kakao oranı : % 45-80) > Sütlü çikolata (kakao oranı : % 5-7) > Beyaz Çikolata (kakao oranı : % 0)

Kalp dostu..
Yapılan çalışmalar kakaonun;
✓ Kan akışını kolaylaştırdığı
✓ Kan basıncını düşürdüğü
✓ HDL kolesterolü yükseltip LDL kolesterolü düşürdüğü
✓ Aterosklerozu önleyerek kalp hastalığına bağlı ölüm riskini önemli ölçüde azalttığını ortaya koymaktadır.
Siyah çikolata yendikten yaklaşık 40 dakika sonra damarları genişleterek tansiyonu düşürür.
İçeriğindeki oleik asit (tekli doymamış yağ asidi) kandaki LDL(kötü) kolesterolün düşürülmesine yardımcı olurken sitearik asit(doymuş yağ asidi) olmasına rağmen kan kolesterolünü düşürmez ya da yükseltmez. 
En az %60 kakao içeren ürünlerin günde yaklaşık 2 gram tüketilmesinin kardiyovasküler hastalıklar için optimal koruma sağladığı güncel çalışmalarda belirtilmiştir.

Ruhumuza dokunuyor..
Bitter çikolata endorfin (mutluluk hormonu) ve serotonin hormonlarının salgılanmasını uyararak kişinin mutlu olmasını sağlayan doğal antidepresan etki gösterir. Ayrıca stres hormonlarının düşmesine yardımcı olan potasyum içeriği de yüksektir.

İyi bir zihin..
siyah çikolata bilişsel performansı geliştiren doğal bir uyarıcıdır. 100 gram % 72 kakao içeren bir çikolata 80 mg kafein ve kafeinden daha hafif olan 810 mg teobrabin içerir. Bu da kısa vadede beyne giden kan akımının iyileşmesine bağlı olarak beyin fonksiyonlarını artırabilir.
Ayrıca yapılan araştırmalar %72 kakao içeren siyah çikolata yedikten sonra görme fonksiyonlarının keskinleştiğini gösteriyor.


Güzel bir cilt için
Yapılan çalışmalar bitter çikolatanın cilt yoğunluğunu ve hidrasyonunu artırdığını, UV ışınlarına karşı cildi koruduğunu göstermektedir.



Süper yağ yakıcı 
Bitter çikolata aynı zamanda süper yağ yakıcı etkili! Özellikle karın çevresi ve bel bölgesindeki yağların yakımında birebir. Cambridge Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada iç karın bölgesinde yüksek yağ olan kişilerin diyetine 30 gr siyah çikolata eklenmesi ile kişilerde 7 günde 3 kg yağ kaybı olduğu gözlenmiştir. 
Bitter çikolata, yağ asitleri sentezlemesini etkiler. Sindirimi azaltarak karbonhidrat ve yağ emilimini azaltır. Kişiyi tok tutar.
İçeriğinde bulunan flavonoidler, insülin direncini düşürür, kan şekerindeki ani değişimleri önler ve böylece açlık krizlerinin önüne geçer.
Ghrelin açlık hormonudur ve iştahı artırır. Hollanda da yapılan bir araştırmada, bitter çikolatanın insülin direncini azalttığı ve ghrelin düzeylerini düşürdüğünü göstermiştir.
Endorfin ve serotonine ek olarak mutluluk kimyasalı olarak bilinen anandaminin lipidini içerdiğinden kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlayarak psikolojik yeme açlığını engeller.
ABD’nin California Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada kas hücrelerinin bitter çikolatadaki epicatechin maddesine duyarlı olduğu bulunmuştur. Egzersizin bitter çikolatayla desteklenmesi kasların daha iyi forma girmesi ve kilo verilmesini destekleyebilir. Aynı zamanda bitter çikolatanın magnezyum içeriği yaşanabilecek kas ağrılarının önüne geçecektir.
Kakao kütlesi %15 civarı çözünür ve çözünmez diyet lifi içerir. Diyet lifinin yiyeceklerin boğazdan geçişini kolaylaştırmada ve boğaz ile mide duvarlarını temiz tutmada önemli bir işlevi vardır.

Porsiyona dikkat!!!
İster sütlü ister bitter olsun çikolata yendikçe daha fazlası istenen, kilo almayı kolaylaştıran kalorice oldukça zengin bir gıdadır. Bitter çikolatanın hem haz sağlayıcı hem de sağlık üzerine olan etkilerinden yararlanmanın yanı sıra karın çevresindeki yağların erimesinde yardımcı olacak maksimum miktarı 30 gr olarak belirtiliyor. 

%72 kakao içeren bir çikolatanın 100 gramında 24 g şeker vardır. Amerikan Kalp Derneğine göre kadınlar için günlük şekerden gelen kalorinin maksimum 100gr erkekler içinde 150gr olması gerekir. Günlük 100 gramlık bir bitter tüketimi kadınlardaki günlük limitin %100 ünü erkeklerde 2/3 ünü kapatır.

Oldukça yüksek şeker ve yağ içeriğine sahip olan mevcut ticari çikolatalar çok yüksek enerjiler içermektedir. Tüketim esnasında porsiyon miktarına dikkat edilmelidirObezite, diş çürükleri, diyabet gibi hastalıkların tetiklenmemesi için daha düşük şeker içerikli ve kakao oranının %75 ve üzeri olmasına dikkat edilmelidir. Kalori kısıtlaması yapan kişiler porsiyonu kontrol etmeli ve içerdiği şeker miktarına dikkat etmelidir.


20 gr bitter çikolata bir porsiyondur ve ortalama 100 kaloridir. Günde 25 gramdan veya 3 günde bir 30 g’dan fazla tüketmemeye çalışılmalı
Sağlık üzerinde ki faydaları göz önünde bulundurularak günlük beslenme örüntümüzde bir ara öğünde tercih edilip tüketilmelidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kilo Almadan Geçireceğiniz Bir Kış İçin Ufak Tüyolar